Jak przechowywać orzechy włoskie

Co zrobić, żeby orzechy się nie psuły i były smaczne

łatwy przepis, sałatki, dania z truskawkami, ciasta, szparagi, nowalijki, danai z grilla, przepisy

Dostałam od koleżanki świeżo zebrane orzechy włoskie. Jak powinnam je przechowywać, by się nie psuły i były smaczne?          
Małgorzata K. z Kętrzyna


Orzechy włoskie, podobnie jak laskowe, najlepiej jest przechowywać w skorupkach. Wtedy lepiej zachowują świeżość i swoje właściwości. Są też mniej narażone na to, że zepsuje się zawarty w nich tłuszcz. Składnik ten bowiem bardzo szybko jełczeje – szczególnie gdy orzechy są przechowywane w zbyt wysokiej temperaturze (stają się one wtedy gorzkawe i niesmaczne). Dlatego niełuskane orzechy najlepiej jest umieścić w worku, koszu lub skrzynce i trzymać w suchym, przewiewnym i dość chłodnym miejscu. W takich warunkach ich skorupki nie pokryją się pleśnią, a środki długo pozostaną smaczne, jędrne i soczyste.

Porady kulinarne - forum >>

Przyjaciółka
Oceń artykuł 10 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Pyszne spaghetti ze szpinakiem