Dietetyczna sól SANTE

Firma SANTE poszerzyła asortyment. Producent zdrowej żywności wprowadził na rynek Sól o obniżonej zawartości sodu. Umiarkowane stosowanie nowego produktu nie zaszkodzi nawet osobom z nadciśnieniem tętniczym.

sól, Sante

Dietetyczna sól SANTE

fot. serwis prasowy

Sól o obniżonej zawartości sodu szczególnie polecana jest dla osób dbających 
o zrównoważoną dietę, które nie chcą zrezygnować ze wszystkich rozkoszy podniebienia. 
100 g nowego produktu firmy SANTE zawiera jedynie 25,7 g sodu. Nowy produkt Sante jest już dostępny na półkach sklepowych. Poręczne opakowania zawierają 230 g mieszanki soli morskiej (70%) i soli potasowej (30%).

Właśnie mieszankę tych dwóch rodzajów soli specjaliści zajmujący się dietetyką polecają najczęściej. Zróżnicowana dieta uboga w sód i bogata w potas, pomaga 
w utrzymaniu m.in. właściwego ciśnienia krwi. Sól produkowana przez SANTE polecana jest wszystkim osobom dbającym o swoje zdrowie oraz pacjentom z nadciśnieniem tętniczym. Większość z nas spożywa zbyt dużo sodu. Chcąc zadbać o nasze tętnice i serce warto pomyśleć o jego ograniczeniu w codziennych posiłkach - zauważa Aneta Czerwonogrodzka – - Senczyna, specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki.

Potas zawarty w nowej soli SANTE korzystnie wpływa na układ krwionośny, a  serce pobudza do regularnych skurczów i zabezpiecza w czasie wysiłku. Od tego biopierwiastka zależy nasza sprawność ruchowa. O przyjmowanie potasu powinny zatroszczyć się szczególnie osoby intensywnie uprawiające sporty. Prawidłowe stężenie potasu w krwi wspomaga  wytwarzanie energii z węglowodanów oraz  jest odpowiedzialne za szybkie i sprawne przekazywanie impulsów z mózgu do mięśni.

Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez soli. Jest ona najczęściej spotykanym składnikiem używanym w przygotowywaniu potraw. W znaczący sposób wpływa na wyodrębnienie ich smaku, wykształcenie koloru i aromatu. W niewielkich ilościach dodaje się ją nawet do słodyczy. W umiarkowanych ilościach pozwala na zniwelowanie smaku goryczki wielu warzyw, takich jak ogórek czy bakłażan.  Sód odgrywa niebagatelną rolę w organizmie człowieka, gdzie odpowiada za prawidłową regulację gospodarki wodnej i kwasowo-zasadowej. Sól natomiast, dzięki właściwościom ograniczającym rozwój bakterii, stosowana jest jako środek konserwujący żywność. – Pamiętajmy także, by solić potrawy już na talerzu, a nie w czasie ich przygotowywania. W ten sposób użyjemy mniej soli, a to zawsze będzie dla nas zdrowsze – radzi dr Aneta Czerwonogrodzka - Senczyna.

Sugerowana cena detaliczna: 2,30 – 2,60 PLN

mat. prasowe
Oceń artykuł 4 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Pieczeń rzymska z jajkiem