Wolnowar – moda na zdrowe gotowanie

W ostatnim czasie obserwuje się duże zainteresowanie tematyką zdrowego stylu życia i zdrowego sposobu odżywiania się, a co za tym idzie – również nowymi urządzeniami, które to umożliwiają

łatwy przepis, sałatki, dania z truskawkami, ciasta, szparagi, nowalijki, danai z grilla, przepisy

W odpowiedzi na to zainteresowanie marka Kenwood wprowadziła na rynek nowatorskie urządzenie pod nazwą Wolnowar, którego główną ideą jest – jak sama nazwa wskazuje – wolne gotowanie.

Przeglądając prasę lub „serfując’ po forach i stronach internetowych poświęconych gotowaniu widzi się duże zainteresowanie nowymi urządzeniami, ale jednocześnie odnosi się wrażenie, że nie do końca wiemy skąd pomysł na wolne gotowanie, co ono daje i czy to w ogóle ma jakiś sens w naszym zabieganym świecie, który raczej oczekuje urządzeń, które przygotują potrawy szybko i bez specjalnego wysiłku.

Zacznijmy od podstaw, czyli czym jest, albo, czym nie jest wolnowar?
Wolnowar nie jest parowarem, nie jest prodiżem, nie jest urządzeniem do gotowania ryżu i nie został wymyślony przez Chińczyków lub Japończyków do przygotowywania egzotycznych potraw. Wręcz przeciwnie. Jest to urządzenie, które pozwala cieszyć się najbardziej tradycyjnymi potrawami kuchni europejskiej i polskiej.

Wolnowar jest urządzeniem do wolnego gotowania w temperaturze poniżej 80º C.
Nie doprowadza potraw do wrzenia, lecz zachowuje i pogłębia ich smak, bez straty istotnych składników odżywczych. Doskonale nadaje się do przygotowywania wszelkiego rodzaju potrawek, bigosów, klopsików, zrazów, gulaszów, zup -zwłaszcza rybnych, sosów - np. grzybowych czy bolognese oraz do duszenia mięs i ryb. Jest więc idealny do potraw, które wymagają długiego gotowania. Na czym polega jego sekret?

Wolnowar składa się z 2 elementów. Najważniejsza jest ceramiczna misa – wkład, w którym przygotowywana jest potrawa. Zastosowanie ceramiki gwarantuje, że potrawy się nie przypalają. Oprócz tego materiał ceramiczny długo zachowuje ciepło, co ma wpływ nie tylko na zużycie energii, ale też, na wolniejsze stygnięcie potrawy po podaniu na stół. Integralną częścią misy jest pokrywa - w przypadku urządzenia Kenwood’a, wykonana ze szkła. Misę można wyjąć z urządzenia i bezpośrednio postawić na stole. Nie trzeba przekładać np. gotowego gulaszu do innego naczynia, tracąc na aromacie czy ciepłocie potrawy. Utrzymując ciepło, misa gwarantuje również, że dokładka będzie prawie tak samo ciepła, jak przy pierwszym podaniu.


Drugi element wolnowaru to jego obudowa. W zgodzie z prostą elegancją, typową dla marki KENWOOD, została wykonana ze stali nierdzewnej z metalowymi chromowanymi tzw. „zimnymi” – a więc bezpiecznymi - uchwytami. W obudowie ukryte są elementy grzewcze oraz sterująca nimi elektronika.


Wbrew pozorom, ogromną zaletą wolnowaru jest właśnie to, że oszczędza czas. Jak? Potrawy, które w normalnym garnku gotują się 2-3 godziny, w wolnowarze będą gotować się 8 do 10 h, ale przewagą jest to, że wolnowar na ten czas można zostawić włączony bez obaw o przypalenie, wykipienie lub inne kuchenne katastrofy. Można go też zaprogramować, aby zaczął gotowanie o określonej godzinie. Wbrew pozorom gotowanie np. w szybkowarze jest o wiele bardziej czasochłonne - od czasu do czasu trzeba po prostu kontrolować, co urządzenie robi z naszym obiadem. W przypadku wolnowaru po powrocie z pracy wystarczy jedynie wyciągnąć talerze i sztućce i pięknie nakryć stół.

Jeśli chodzi o zużycie energii, to wolnowar przez większą część czasu nie pobiera prądu. Główną ideą jest podgrzanie potrawy i tylko utrzymywanie jej w odpowiedniej temperaturze. Całością pracy wolnowaru steruje termostat, który odłącza zasilanie w momencie, gdy temperatura jest optymalna a włącza, gdy temperatura spadnie. Budowa urządzenia - ceramiczna misa, izolowana obudowa i przykrycie - gwarantują długi czas pracy bez potrzeby poboru prądu.

Obecnie w ofercie Kenwood znajdują się dwa modele wolnowarów - CP706 i CP707 wyposażone w misę o pojemności 4,5l. Różnią się jedynie sposobem sterowania – model CP706 wyposażony jest w sterowanie manualne a model CP707 wyposażony jest w wyświetlacz LCD i sterowanie elektroniczne.

Marka Kenwood to najbardziej uznana brytyjska marka w dziedzinie przygotowywania żywności. Od ponad 60 lat specjalizuje się w produkcji urządzeń kuchennych jak roboty, blendery, czajniki, tostery itp. Wyróżnia ją bezkompromisowa jakość, wzornictwo i funkcjonalność.
Więcej informacji o marce i produktach Kenwood można znaleźć na stronie www.kenwood.pl

mat. prasowe Kenwood
Oceń artykuł 50 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Kinga2014.03.03 00:41
Wlasnie przyrzadzam rosol w Crock Pot I oczywiscie, po kilku juz godzinach pyrka, czyli osiagnal 100 stopni.
Gość2013.01.17 13:22
Ja korzystam z wolnowaru Crock-Pot i z tego co się orientuje to na pewno osiąga po kilku godzinach 100 stopni.
Gość2012.08.07 00:56
Wolnowar ma ok 80 stopn C.Maria
jarzynka2010.12.13 01:35
Nigdzie nawet na stronie producenta i w instrukcji dostępnej na stronie produktu nie ma informacji od jakiej temp mozna ustawić wolnowar. Jest to dla mnie wazne dlatego ze jestem witarianka i bylabym wdzieczna za takowe informacje.
Raport specjalny
Video tygodnia
Rogaliki z malinami