Składniki:
- 1 kg pomidorów
- kieliszek wytrawnego czerwonego wina
- 3 cebule dymki
- 30 dag szynki drobiowej
- 3–4 łyżki sosu sojowego
- 2–3 ząbki czosnku
- kostka bulionowa
- 5 łyżeczek żelatyny
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- łyżka posiekanego oregano
- sos tabasco
- cukier
- sól
- pieprz
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
Przygotowanie:
- Pomidory sparz, obierz, pokrój na kawałki. Włóż do garnka, podlej winem, dodaj posiekaną dymkę i kostkę bulionową. Gotuj ok. 5 minut. Ostudź i zmiksuj. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wrzątku, wymieszaj z musem pomidorowym. Dopraw czosnkiem, sokiem z cytryny, sosem sojowym i tabasco, solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Wymieszaj z posiekanymi ziołami i pokrojoną w kostkę szynką.
- Formę keksową wyłóż folią spożywczą. Wlej mus pomidorowy, chłodź kilka godzin. Przed podaniem wyłóż terrinę na talerz, usuń ostrożnie folię. Posyp posiekanym szczypiorem z dymki i udekoruj cząstkami pomidorków koktajlowych. Podawaj pokrojoną w plastry.