Składniki:
- 30 dag makaronu świderki- po strączku czerwonej i zielonej papryki
- 2 mandarynki
- 5 dag rodzynek
- 2 cebulki dymki
- 4 gałązki natki
- płatki suszonej papryczki chili
- 20 dag jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- cukier
- sól, pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu, odcedź, przelej zimną wodą. Wymieszaj z łyżeczką oliwy, aby się nie posklejał.
2. Oczyść strączki papryki, pokrój w cienkie paseczki. Posiekaj dymkę oraz połowę natki. Obierz mandarynki. Podziel na małe cząstki.
3. Ostudzony makaron wymieszaj z dymką, natką, mandarynkami i papryką.
4. Jogurt naturalny dopraw solą, pieprzem i płatkami chili oraz sokiem z cytryny (a jeszcze lepiej świeżo wyciśniętym z pomarańczy) i cukrem. Sosem polej sałatkę. Posyp rodzynkami, oprósz grubo mielonym pieprzem. Gotową sałatkę udekoruj pozostałą natką.
5. Jako dodatek do sałatki zamiast rodzynek możesz stosować suszoną żurawinę, jest mniej słodka, lekko kwaśna i nadaje potrawom orzeźwiającego smaku. Ciekawy, egzotyczny smak zyska sałatka, jeśli posypiesz ją kandyzowanym ananasem.
2. Oczyść strączki papryki, pokrój w cienkie paseczki. Posiekaj dymkę oraz połowę natki. Obierz mandarynki. Podziel na małe cząstki.
3. Ostudzony makaron wymieszaj z dymką, natką, mandarynkami i papryką.
4. Jogurt naturalny dopraw solą, pieprzem i płatkami chili oraz sokiem z cytryny (a jeszcze lepiej świeżo wyciśniętym z pomarańczy) i cukrem. Sosem polej sałatkę. Posyp rodzynkami, oprósz grubo mielonym pieprzem. Gotową sałatkę udekoruj pozostałą natką.
5. Jako dodatek do sałatki zamiast rodzynek możesz stosować suszoną żurawinę, jest mniej słodka, lekko kwaśna i nadaje potrawom orzeźwiającego smaku. Ciekawy, egzotyczny smak zyska sałatka, jeśli posypiesz ją kandyzowanym ananasem.