Muffiny z wiśniami - przepis Ewy Wachowicz

Muffinki z wiśniami fot. Fotolia
Są przepyszne, a ich przyrządzenie zajmuje tylko kilka minut!
/ 07.08.2013 11:31
Muffinki z wiśniami fot. Fotolia

Składniki na muffinki z wiśniami:

  • szkl. wiśni
  • 2 szkl. mąki
  • 2/3 szkl. cukru
  • duże jajko
  • 3/4 szkl. maślanki
  • 1/3 szkl. mleka,
  • 1/3 kostki masła
  • łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • płatki migdałowe


Sposób wykonania muffinek z wiśniami:


  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Wydrylowane wiśnie odsącz na sicie.
  2. W jednej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, cukier, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  3. W drugim naczyniu połącz składniki mokre: jajko, maślankę, mleko oraz uprzednio roztopione i wystudzone masło.
  4. Gotową masę przelej do miski z suchymi składnikami, dodaj wiśnie i dużą garść płatków z migdałów. Wymieszaj. Uwaga! Ciasto na muffinki powinno mieć nieco grudkowatą konsystencję!
  5. Formę do muffinek lub specjalne papierowe papilotki napełnij masą do 3/4 wysokości. Piecz około 25 minut. Jeśli chcesz wzbogacić smak babeczek, możesz dodać do ciasta kawałki czekolady lub gorzkie kakao!

Redakcja poleca

REKLAMA