Konfitura z agrestu i kiwi - sprawdzony przepis

Konfitura z agrestu i kiwi jest dość kwaśna, dlatego na 2 kg agrestu przygotuj 1 kg cukru. Będziesz potrzebować również 5 owoców kiwi. Przetwory należy pasteryzować przez 15 minut.
Weronika Kwaśniak / 17.07.2020 06:44
DRUKUJ PRZEPIS
Konfitura z agrestu i kiwi - sprawdzony przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kg zielonego agrestu,
  • 5 owoców kiwi,
  • 1 kg cukru.
Przygotowanie:

Przygotowanie konfitury z agrestu i kiwi powinno zostać rozłożone na dwa dni. Dzięki temu smaki owoców zostaną w pełni wydobyte, a przetwory zyskają niepowtarzalny aromat.

  1. Agrest umyj, odszypułkuj.
  2. 3 owoce kiwi obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Owoce przełóż do dużego garnka i zasyp cukrem, dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
  4. Od chwili zagotowania, przez kolejne 15 minut smaż konfiturę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Potem pozostaw do ostudzenia.
  5. Ponownie smaż przez 10 minut i znowu odstaw do ostudzenia. Tym razem pozostaw konfiturę z agrestu i kiwi na całą noc - koniecznie w chłodnym miejscu lub w lodówce.
  6. Następnego dnia konfiturę z agrestu i kiwi przesmaż po raz ostatni, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła.
  7. Pozostałe owoce kiwi obierz i pokrój w plasterki.
  8. Układaj je na ściankach wyparzonych słoiczków.
  9. Gotową konfiturę z agrestu i kiwi przełóż do słoiczków i od razu zamykaj. Dla pewności słoiczki z przetworami pasteryzuj przez 15 minut.
  10. Wystudzone słoiczki z konfiturą z agrestu przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Zobacz więcej przepisów z agrestem w roli głównej:
Galaretka agrestowa
Konfitura z agrestu na 4 sposoby
Przetwory z agrestu - 7 przepisów
Kompot z agrestu
Nalewka z agrestu
Ciasto z agrestem
Konfitura z agrestu i malin

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA