Kotlety po kijowsku

Masło schłodzić w zamrażalniku. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, delikatnie rozbić tłuczkiem( ja filety pojedynczo wkładam do woreczka foliowego i rozbijam), posypać solą i pieprzem.
/ 12.10.2011 08:48

Składniki

  • 12 dag masła
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • Sól, pieprz do smaku
  • 25 dag pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 8 łyżek tartej bułki
  • Margaryna do smażenia

Sposób przygotowania

Masło schłodzić w zamrażalniku. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, delikatnie rozbić tłuczkiem( ja filety pojedynczo wkładam do woreczka foliowego i rozbijam), posypać solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, obsmażyć na łyżce masła. Pozostałe masło pokroić w słupki i wraz z pieczarkami rozłożyć je na rozbitych filetach. Zawinąć, gotowe kotlety spiąć wykałaczkami i wstawić na 10 minut do lodówki. Jajka roztrzepać, dodać 3 łyżki wody, doprawić solą i pieprzem. Kotlety kolejno zanurzać w roztrzepanym jajku , obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoto na gorącej margarynie do smażenia 20 minut. Pierwsze 10 minut smażyć bez przykrycia, następne 10 minut pod przykryciem.
Uwaga: radzę zachować ostrożność przy jedzeniu, bo masło które jest w kotletach, lubi pryskać.

Redakcja poleca

REKLAMA