Składniki
-
- 4 filety z piersi kurczaka
- Sól, pieprz do smaku
- 25 dag pieczarek
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 8 łyżek tartej bułki
- Margaryna do smażenia
Sposób przygotowania
Masło schłodzić w zamrażalniku. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, delikatnie rozbić tłuczkiem( ja filety pojedynczo wkładam do woreczka foliowego i rozbijam), posypać solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, obsmażyć na łyżce masła. Pozostałe masło pokroić w słupki i wraz z pieczarkami rozłożyć je na rozbitych filetach. Zawinąć, gotowe kotlety spiąć wykałaczkami i wstawić na 10 minut do lodówki. Jajka roztrzepać, dodać 3 łyżki wody, doprawić solą i pieprzem. Kotlety kolejno zanurzać w roztrzepanym jajku , obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoto na gorącej margarynie do smażenia 20 minut. Pierwsze 10 minut smażyć bez przykrycia, następne 10 minut pod przykryciem.
Uwaga: radzę zachować ostrożność przy jedzeniu, bo masło które jest w kotletach, lubi pryskać.