Klarowna zupa pomidorowa

Mięso z kurczaka umyj pokrój w mniejsze kawałki zalej 1, 5 litrem zimnej wody doprowadź do wrzenia zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy, marchew, pietruszkę i selera.
/ 03.06.2013 05:51

Składniki

  • seler - 500 gramów
  • kurczak - 1 sztuka
  • Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr - 2 sztuki
  • marchewka - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • pomidory - 1 kilogram
  • główka czosnku - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 3 sztuki
  • czarny pieprz - 5 sztuk
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • anyż - 1 sztuka
  • orzeszki pinii - 10 gramów
  • świeża bazylia - 1 pęczek
  • suszone pomidory - 100 gramów
  • jajka - 2 sztuki

Klarowna zupa pomidorowa

Sposób przygotowania

Mięso z kurczaka umyj pokrój w mniejsze kawałki zalej 1, 5 litrem zimnej wody doprowadź do wrzenia zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy, marchew, pietruszkę i selera.

Wywar gotuj około 30 minut po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, rozgniecione ząbki czosnku, anyż oraz kostkę Knorr. Wszystko razem gotuj na małym ogniu jeszcze 30 minut.

Bulion pozostaw, aby ostygł, przecedź go.

Do chłodnego bulionu dodaj roztrzepane białko jaja kurzego.

Bulion zagotuj przecedź przez gazę, podawaj z kawałkami suszonych pomidorów, prażonymi orzeszkami piniowymi i cienko pokrojona bazylią

Przepis klarowna zupa pomidorowa pochodzi z serwisu przepisy.pl

Redakcja poleca

REKLAMA