Co zrobić z aronii? Możesz ją dodać do ciast, ale równie dobrze sprawdzi się w formie przetworów. Z aronii możesz przygotować pyszne, domowe dżemy, sosy i soki. Jej cierpki smak doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi daniami. Możesz dodawać ją także do mięs, np. w postaci aksamitnego sosu.
Czytaj więcej
Mizeria na zimę jest prosta i szybka do zrobienia. Wystarczy pokroić ogórki w plastry, dodać cebulę, przyprawy i zalać octem. Przygotuj mizerię z ogórków na zimę i zamknij ją w słoiku. Do środka nie dodaje się śmietany - zrób to dopiero przed podaniem mizerii podczas obiadu. To pyszny i szybki sposób na surówkę.
Czytaj więcej
Dieta białkowa na 14 dni zawiera w każdym posiłku produkty bogate w białko: mięso, ryby, nabiał, jaja i rośliny strączkowe. W diecie białkowej proteiny dostarczają nawet 30% energii (kcal). Dieta białkowa przyspiesza przemianę materii i pozwala schudnąć aż 20-30 kg w ciągu pół roku. Uważaj, nadmiar białka znacząco obciąża nerki i wątrobę.
Czytaj więcej
Crack jest jedną z najgroźniejszych form kokainy. Palenie cracku prowadzi do natychmiastowego dostania się dużej ilości narkotyku do płuc i szybkiego działania. W efekcie pojawia się silna i krótkotrwała euforia. Jak crack wpływa na zdrowie? Jakie są objawy zażycia i przedawkowania?
Czytaj więcej
Jesienna chandra, zwana też przesileniem jesiennym, to stan obniżonego nastroju i pogorszonej koncentracji występujący tylko w okresie jesienno-zimowym. Przyczynia się do niej zmniejszenie aktywności fizycznej i krótsze przebywanie na słońcu. Na szczęście z chandrą jesienną możemy poradzić sobie sami. W przeciwieństwie do depresji sezonowej, która przypomina chandrę i wymaga pomocy specjalisty.
Czytaj więcej
Dieta Mayra to dieta oczyszczająca, która przygotowuje organizm do odchudzania. Ma pomagać pozbyć się toksyn, oczyścić jelita i regulować przemianę materii. Wymyślił ją dr Franz Mayr by pomóc w problemach z trawieniem, ale obecnie najczęściej stosuje się ją właśnie jako dietę oczyszczającą.
Czytaj więcej
Przesolona zupa nadaje się do jedzenia, wystarczy zastosować jeden ze sprawdzonych sposobów. Jak uratować przesoloną zupę? Dodaj surowego ziemniaka lub surowe białka.
Czytaj więcej
Lekkostrawne mięso to: drób, cielęcina, wołowina i królik. Najlepsze sposoby ich przygotowywania to gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii lub duszenie.
Czytaj więcej
Domowe suszenie pomidorów jest proste: z 1 kg świeżych można otrzymać pełen słoiczek pysznych domowych, suszonych pomidorów – nie dość, że spora oszczędność, to wielka satysfakcja. Najlepiej suszyć pomidory w piekarniku.
Czytaj więcej