Jak zwalczyć zgagę w ciąży?

Czas oczekiwania na dziecko to często wielkie wyzwanie dla organizmu kobiety. Zwłaszcza w sezonie letnim typowe dolegliwości „ciążowe” mogą stać się bardziej uciążliwe. Nierzadko wysokie temperatury oznaczają większe zmęczenie dla organizmu przyszłej mamy, bardziej odczuwalne bóle w krzyżu, opuchnięte nogi, kłopoty ze snem. Do tego zgaga – naturalny objaw ciąży – może być potęgowana przez spożywanie większej ilości sezonowych owoców cytrusowych, które zakwaszają środowisko żołądka.
/ 05.07.2012 06:50

Czas oczekiwania na dziecko to często wielkie wyzwanie dla organizmu kobiety. Zwłaszcza w sezonie letnim typowe dolegliwości „ciążowe” mogą stać się bardziej uciążliwe. Nierzadko wysokie temperatury oznaczają większe zmęczenie dla organizmu przyszłej mamy, bardziej odczuwalne bóle w krzyżu, opuchnięte nogi, kłopoty ze snem. Do tego zgaga – naturalny objaw ciąży – może być potęgowana przez spożywanie większej ilości sezonowych owoców cytrusowych, które zakwaszają środowisko żołądka.

Jak powstaje zgaga?

Jak zwalczyć zgagę w ciąży?

Krótkotrwałe i niewielkie zarzucanie treści żołądkowej do przełyku, tzw. refluks żołądkowo-przełykowy, jest normalnym zjawiskiem np. po posiłkach. Jeśli jednak wywołuje powikłania, np. zapalenie przełyku lub wtedy, gdy nasilenie dolegliwości związanych z refluksem ma niekorzystny wpływ na komfort życia, mamy do czynienia z chorobą refluksową. Pierwszym jej objawem jest właśnie zgaga, czyli ostre pieczenie w okolicy mostka. Zdarza się zazwyczaj po przejedzeniu. Do najczęstszych przyczyn zgagi zalicza się: tłuste potrawy (25 procent), nieregularne i zbyt obfite posiłki (23 procent) oraz ostre potrawy (22 procent).

Zgaga lubi kobiety w ciąży
Zgaga może towarzyszyć przez całą ciążę albo wręcz się w niej nasilić. Zwłaszcza 2 i 3 trymestr ciąży to czas, w którym zgaga atakuje często, głównie ze względu na  powiększenie obwodu brzucha i działanie hormonów ciążowych. Płód dziecka, zwiększając swoje rozmiary, napiera na ścianki żołądka i inne organy, a w konsekwencji mięsień przełyku ulega osłabieniu. Dodatkowo, przyszłe mamy zazwyczaj zmieniają nieco swoje zwyczaje żywieniowe. Niekiedy jedzą produkty zakwaszające środowisko żołądka, albo po prostu jedzą więcej niż zwykle. Nieprzyzwyczajony do tego organizm nie jest w stanie zapanować nad coraz większymi rozmiarami spożywanego pokarmu – stąd treść żołądkowa powraca do przełyku.

Co robić, gdy piecze?
Kobiety w ciąży powinny przestrzegać diety. Warto unikać potraw smażonych, pikantnych i słodyczy. Żołądek przyszłej mamy, zwłaszcza pod koniec ciąży, zmniejsza swoją objętość wraz ze wzrostem płodu. Kobieta powinna spożywać więc niewielkie posiłki regularnie, zaś ostatni powinien być tym najmniejszym. Dzięki temu żołądek nie będzie miał problemu z trawieniem zbyt dużej ilości treści pokarmowej. Domowym sposobem na zgagę jest picie ciepłego mleka lub zmiana diety. Czasami jednak zgaga doskwiera tak intensywnie, że należy sięgnąć po pomoc farmakologiczną. Najlepiej wybrać te leki, które działają szybko, nawet już po 3 minutach od spożycia. Można sięgnąć na przykład po Gaviscon. Ten lek zawierający rodziny alginian sodu nie zaburza procesów trawiennych, może być stosowany kilka razy dziennie, podczas ciąży i w trakcie karmienia. Dostępny jest bez recepty, w formie tabletek do rozgryzania i żucia oraz w postaci zawiesiny doustnej w butelce i praktycznych saszetkach.

Jeśli jednak zgaga nie ustąpi, należy skontaktować się z lekarzem w celu doboru właściwego leczenia. Również gdy zgaga będzie nawracać lub wystąpią dodatkowe objawy konieczna będzie dodatkowa diagnostyka – np. gastroskopia.

Źródło: Materiały prasowe

Redakcja poleca

REKLAMA