Ananas to pyszny, słodki owoc tropikalny, który najczęściej spożywamy na surowo lub wyciskamy z niego sok. Jest też świetnym dodatkiem do sałatek oraz mięs.
Wybierając ananasa musimy zwrócić uwagę na to, czy jest dojrzały. O dojrzałości ananasa nie świadczy kolor skórki, jak to bywa w przypadku innych owoców, ale zapach. Dojrzały ananas ma słodki, przyjemny aromat u podstawy, natomiast wydobywający się zapach alkoholu sygnalizuje, że owoc zaczyna w środku gnić. O dojrzałości anansa mówią również liście, gdy można je łatwo wyrwać ze środka pióropusza, oznacza to, że ananas jest idealny do spożycia. Warto również zwrócić uwagę na ciężar ananasa, gdy weżniemy do ręki dwa owoce o podobnych gabarytach, to bardziej dojrzały będzie ten cięższy.
Jeżeli wybraliście już dobry owoc, a nie wiecie, jak zabrać się za jego obieranie i krojenie, koniecznie zajrzyjcie do poniższej instrukcji.
Potrzebna będzie deska do krojenia i ostry, najlepiej duży nóż.
Kładziemy ananasa na desce. Odcinamy górę, a następnie podstawę.
Stawiamy owoc na desce pionowo na uciętej podstawie. Odcinamy nożem skórkę dookoła owocu, uzyskują pionowe paski. Najlepiej nacinać dość głęboko, aby wyciąć największe oczka ananasa.
Obranego ze skóry ananasa przekrawamy wzdłuż na ćwiartki. Pocięte ćwiartki stawiamy pionowo na desce i jednym cięciem noża wzdłuż owoca, wycinamy część twardego rdzenia.
Kroimy owoc według upodobania, na plasterki lub w kostkę i układamy na talerzu.