Przepis Magdy Gessler: kotlety z karpia

Jeśli nie lubisz w czasie wigilijnej wieczerzy wydłubywać ości, ten przepis jest dla ciebie!

fot. Adam Sztokinier
  • liczba porcji: 6
Poziom trudności: trudny

Sposób przygotowania

1. Wyfiletuj karpia. Potrzebny będzie długi, cienki i bardzo ostry nóż. Odetnij głowę.
2. Zaczynając od strony brzucha, zdejmij mięso z ości, dochodząc do kręgosłupa.
3. Odetnij kręgosłup, tak aby filet trzymał się na skórze grzbietu. Staraj się jej nie uszkodzić.
4. Skrop karpia cytryną, posyp solą, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem i skrop olejem.
5. Odłóż na parę godzin.
6. Bryndzę zmieszaj z posiekaną pietruszką i włóż do wnętrza ryby.
7. Teraz przetnij karpia w poprzek na 3–4 kawałki (zależy od wielkości ryby).
8. Musisz bardzo starannie spanierować rybę. Najpierw obtocz ją w mące, potem w rozmąconym jajku, a na końcu w bułce tartej. Dokładnie dociskaj panierkę.
9. Następnie smaż w głębokim tłuszczu. Kładź na każdym kawałku ryby cząstkę masła.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)
corner1corner2

Tego potrzebujesz:

  • 1 karp o wadze około 1 kg
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l oleju rzepakowego
  • 20 dag bryndzy podhalańskiej
  • kilka gałązek natki
  • mąka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła, najlepiej jędrzejowskiego
  • ½ szklanki bułki tartej
Publikacja:
Oceń przepis 6 6 6 6 6 6 1 głos
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: