Jak zrobić sernik z mandarynkami - przepis składniki i przygotowanie

Już czujemy jego aromat!
Weronika Kwaśniak / 01.12.2015 03:49
DRUKUJ PRZEPIS
Jak zrobić sernik z mandarynkami - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Spód:


  • 25 dag mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 12 dag masła
  • jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę:


  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 60 dag zmielonego sera
  • budyń waniliowy
  • mandarynka do zmiksowania
  • 1/2 szklanki kremówki
  • puszka mandarynek lub kilka świeżych mandarynek
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić sernik z mandarynkami!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Cienko rozwałkuj, wylep nim dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm.
  3. Ponakłuwaj widelcem, wstaw do lodówki.
  4. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym.
  5. Cały czas ucierając, dodawaj po łyżce sera.
  6. Wsyp budyń, wymieszaj.
  7. Mandarynkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki, zmiksuj.
  8. Dodaj do sera, dokładnie wymieszaj.
  9. Kremówkę ubij na sztywno.
  10. Dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.
  11. Na ciasto wyłóż połowę masy, przykryj osączonymi z zalewy mandarynkami (lub obranymi i podzielonymi na kawałeczki owocami), a potem resztą masy. Wyrównaj.
  12. Ciasto piecz około 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni C.
  13. Sernik ostudź w piekarniku.
  14. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Zobacz więcej przepisów na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS