Tort cynamonowo-pomarańczowy - przepis składniki i przygotowanie

W kształcie gwiazdy!
Weronika Kwaśniak / 19.12.2014 02:00
DRUKUJ PRZEPIS
Tort cynamonowo-pomarańczowy - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:


  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:


  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • mały kieliszek likieru pomarańczowego

Krem:


  • 6 żółtek
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 30 dag masła
  • otarta skórka i sok z 2 pomarańczy

Dodatkowo:


  • 10 dag płatków migdałowych
  • orzechy włoskie
  • wisienki koktajlowe
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tort cynamonowo-pomarańczowy!

  1. Białka ubij na sztywno.
  2. Ubijając, dodawaj partiami cukier.
  3. Dodaj żółtka, przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  4. Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki w kształcie gwiazdy.
  5. Piecz 45 minut (180 stopni), do suchego patyczka.
  6. Letnie ciasto wyjmij z foremki i ostudź.
  7. Przetnij na 2 lub 3 blaty.
  8. Przygotuj krem: żółtka ubij na parze z cukrem, skórką i sokiem z pomarańczy.
  9. Miękkie masło ubij na puch.
  10. Miksując, dodaj po łyżce masę jajeczną.
  11. Przygotuj poncz z wody, soku i likieru pomarańczowego.
  12. Kremem przełóż nasączone ponczem blaty, posmaruj boki i wierzch ciasta.
  13. Boki posyp płatkami migdałowymi, wierzch udekoruj orzechami włoskimi i wisienkami.
  14. Chłodź 2 godziny.

Zobacz inne porady na święta:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA