Piernik z dżemem i białą czekoladą

Ciasto podawaj pokrojone w małe kostki

Piernik z dżemem i białą czekoladą

Piernik z dżemem i białą czekoladą

fot. A. Rogalski

Przygotowanie ok. 30 min
Pieczenie ok. 60 min
Porcja ok. 150 kcal

Przepis na ok. 25 porcji:
- szklanka cukru
- szklanka miodu akacjowego
- 1/2 kostki masła
- szklanka śmietany 18-proc.
- 6 jajek
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody
- łyżeczka cynamonu
- opakowanie przyprawy do piernika
- 3 łyżki kakao
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- tabliczka białej czekolady

Sposób wykonania:
1. W rondelku podgrzej cukier, masło, miód i śmietanę. Gdy masa przestygnie, dodaj żółtka, przyprawę do piernika, kakao, cynamon, sodę oraz mąkę. Zmiksuj. Na końcu dodaj orzechy oraz ubitą pianę z białek.

2. Masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz godzinę w temperaturze 195 st. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Po ostudzeniu przekrój na pół, posmaruj dżemem, złóż i pokrój w kostki. Czekoladę rozpuść na parze, udekoruj nią ciasteczka.

Świąteczne smakołyki - forum >>

Pani domu
Oceń artykuł 2 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: