Pieczenie 1 godz. * 1 porcja – ok. 205 kcal
Składniki na 30 porcji:
- 80 dag mąki
- 6 dag masła
- po 20 dag cukru i miodu
- 4 jajka
- 5 dag orzechów włoskich
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki jogurtu
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- skórka otarta z cytryny
- 1 łyżka spirytusu
- tłuszcz i mąka do blachy
- polewa czekoladowa
- słoik gęstej konfitury wiśniowej
Sposób wykonania:
1. Masło utrzyj na puch, ciągle ucierając, dodawaj porcjami cukier, po jednym jajku, a także podgrzany miód, posiekane orzechy, przesianą mąkę i przyprawę, skórkę z cytryny, jogurt i sodę rozpuszczoną w spirytusie. Składniki ciasta wymieszaj na jednolitą, gładką masę, połącz z ubitymi na sztywną pianę białkami.
2. Ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką, odstaw.
3. Piecz ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st. C.
4. Ostudź, przekrój wzdłuż na dwa placki, przełóż dobrze podgrzaną konfiturą. Wierzch piernika posmaruj rozpuszczoną polewą, udekoruj według uznania, np. posyp posiekanymi orzechami, startą czekoladą.
Świąteczne wypieki - forum >>
Piernik z powidłami
Ciasto pachnące Świętami!