Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Przepis pochodzi z restauracji "Stary Dom" Piotra Adamczyka. Przygotuj prawdziwie tradycyjne pierogi!

Pierogi na Wigilię
fot. Fotolia, Panthermedia

Czy jest na świecie lepsze połączenie niż kapusta, grzyby i lekkie ciasto pierogowe? Być może, ale z pewnością pierogi z kapustą i grzybami są sporą konkurencją dla innych potraw, szczególnie wówczas, gdy zajadamy je w Wigilię razem z czerwonym barszczem. Aby smak pierogów przeszedł nasze wszelkie oczekiwania, należy je skrupulatnie przygotować. Mamy dla was przepis pochodzący prosto z restauracji "Stary dom" Piotra Adamczyka. Sprawdź, jak przygotować tradycyjne pierogi!
 


Składniki:

Farsz:

  • 1 kg kwaszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 10 dkg suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru


Ciasto na pierogi:

  • 35 dkg mąki
  • jajko
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Namoczyć grzyby, a następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości.
  2. Odciśniętą i pokrojoną kapustę zalać wywarem z grzybów i gotować pod przykryciem, aż będzie miękka. Odparować, dodać pokrojone w paski grzyby i zeszkloną na maśle cebulę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
  3. Z mąki, jajka i soli zagnieść luźne ciasto, dolewając po trochu letniej wody. Podzielić na dwie części i każdą kolejno cienko rozwałkować. Wycinać krążki kieliszkiem do wina.
  4. Na każdy krążek nałożyć łyżką farsz z kapusty z z grzybami, złożyć na pół i zacisnąć brzegi.
  5. Gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch. Dogotować 3–4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową. Pierogi można też przysmażyć na oleju z masłem.

Potrawy świąteczne - forum >>

Viva!
Oceń artykuł 14 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
2011.04.13 12:12
a nie lepiej zamówić pierogi w pierogarni? :)