Pierogi z kapustą i z grzybami

Pierogi z kapustą  i grzybami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Najlepiej smakują te domowej roboty
/ 15.10.2017 20:03
Pierogi z kapustą  i grzybami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie 50 min * gotowanie 15 min * 1 porcja – ok. 205 kcal

Składniki na 6 porcji:

Ciasto:
- 2 szklanki mąki 
- 1 jajko

Nadzienie:
- 75 dag kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 12 suszonych grzybów
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:

1. Grzyby umyj, namocz, ugotuj w niewielkiej ilości wody, odcedź, wywar zachowaj, grzyby drobniutko posiekaj.

2. Kapustę drobno poszatkuj, zalej niewielką ilością wody, ugotuj, połącz z grzybowym wywarem, chwilę podduś.

3. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i razem z grzybami obsmaż na maśle, dodaj do kapusty, duś 15 min, przypraw do smaku, ostudź.

4. Z mąki, jajka i ciepłej wody zagnieć ciasto, cienko rozwałkuj, wytnij szklanką kółka, na każde nałóż łyżeczkę nadzienia, zlep brzegi.

5. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 2–3 minut od wypłynięcia, podaj polane stopionym masłem lub zrumienioną cebulką.

Potrawy świąteczne - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA