Przepisy na wigilijne dania z ryb - tatar ze śledzia, rolada szpinakowa

kolacja wigilijna fot. Fotolia
Dania są proste w wykonaniu i bardzo pyszne!
21.05.2019 14:46
kolacja wigilijna fot. Fotolia

Advertisement

Przygotowanie kolacji wigilijnej nie należy do najprostszych czynności. Zjeżdża się cała rodzina, a ty dwoisz się i troisz, by ze wszystkim zdążyć oraz by każde danie było wyśmienite. Przygotowałyśmy dla ciebie 4 proste przepisy na pyszne dania z ryby. Nie dość, że wyglądają pięknie, to jeszcze i rewelacyjnie smakują. 

Ryba w papilotach z pomarańczami

3 h / 4 porcje
Pachnące i soczyste pomarańcze, aromatyczne goździki czy rodzynki to składniki, które potrafią szybko wyczarować atmosferę świąt. To właśnie one sprawiają, że nasz przepis tak dobrze komponuje się z bożonarodzeniowym menu. Bogatym smakiem łososia w pomarańczach możesz cieszyć się także na co dzień. Podany na rodzinnym obiedzie jako danie główne, na pewno spotka się z entuzjastycznym przyjęciem Twoich bliskich!
SKŁADNIKI
  • 600 g filetu z łososia ze skórą 
  • 6 łyżek słodkiego sosu sojowego 
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili 
  • 4 płaskie łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY 
  • 4 goździki 
  • 4 ziarenka ziela angielskiego 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 3 pomarańcze 
  • garść rodzynek 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Łososia pokrój na 4 równe części i przełóż do miski. W oddzielnym naczyniu wymieszaj sos sojowy, sos chili i majonez. Całość przelej do miski z rybą i odstaw do marynowania na około 2 godziny do lodówki.
  2. Goździki i ziele angielskie rozgnieć w moździerzu i dodaj do nich gałkę muszkatołową.
  3. Pomarańcze dokładnie wyszoruj, a dwie z nich pokrój na cienkie plasterki.
  4. Na 4 arkuszach papieru do pieczenia ułóż 2 plastry pomarańczy, posyp szczyptą rozgniecionych przypraw i połową rodzynek. Na pomarańczach połóż po kawałku zamarynowanej wcześniej ryby, a następnie jeszcze szczyptę przypraw. Na wierzchu poukładaj przekrojone na pół plasterki pomarańczy. Na każdą porcję zetrzyj nieco skórki z pomarańczy i posyp pozostałymi rodzynkami.
  5. Zawiń tak, aby para nie wydostawała się na zewnątrz i ułóż pakunki na blasze do pieczenia.
  6. Piecz około 15 – 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  7. Przed podaniem ostrożnie otwórz każdy pakunek.

Tatar ze śledzia z awokado i kolendrą

30 min. / 4-6 porcji
Klasyczna przekąska z nutką egzotyki, czyli śledzik z awokado i kolendrą, doskonale sprawdzi się jako drobna niespodzianka na świątecznym stole lub na niezobowiązującym domowym przyjęciu. Jeżeli szukasz nowych pomysłów na podanie dobrego znajomego śledzia – sprawdź nasz przepis!
SKŁADNIKI
  • 4 filety z matiasa 
  • 1 mała czerwona cebula 
  • 1 dojrzałe awokado 
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 
  • 2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY 
  • pieprz 
  • pęczek świeżej kolendry 
  • ulubione ciemne pieczywo 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Obierz awokado i odłóż 0,25 porcji. Wszystkie pozostałe składniki bardzo drobno posiekaj i wymieszaj. Dodaj majonez i pieprz do smaku.
  2. Na koniec posyp tatara posiekaną kolendrą i udekoruj odłożoną wcześniej porcją awokado, pokrojoną w drobną kostkę.
  3. Podawaj w salaterce lub kilku mniejszych miseczkach – po jednej porcji na miseczkę. Danie świetnie skomponuje się z ciemnym pieczywem.
  4. Uwaga: jeżeli ryba okaże się bardzo słona, przepłucz ją w wodzie lub namaczaj przez pół godziny przed przygotowaniem tatara.

Rolada szpinakowo-łososiowa z majonezem

Oto świetna, zimna przekąska na świąteczne śniadanie albo domowe przyjęcie! Będzie nie tylko ciekawą odmianą od klasycznych dań rybnych, lecz także piękną ozdobą stołu. Apetyczne kolory i pyszny smak sprawią, że niejedna ręka wyciągnie się po dokładkę!
SKŁADNIKI
  • 450 g mrożonego szpinaku 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) 
  • 1 łyżka oleju do pieczenia 
  • 3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY 
  • 1 łyżka chrzanu 
  • 300 g łososia wędzonego w plastrach 
  • sól i pieprz do smaku 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Rozmrożony szpinak dokładnie odcedź z wody na sicie.
  2. Ubij białka na sztywną pianę. Wciąż ubijając, dodaj kolejno po 1 żółtku. Następnie wsyp pszesianą przez sito mąkę, dodaj odcedzony szpinak i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem (opcjonalnie możesz dodać starty czosnek).
  3. Masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (wcześniej posmaruj papier odrobiną oleju – ułatwi to odklejenie ciasta po upieczeniu). Wyrównaj ciasto na blasze tak, aby uzyskać prostokąt i piecz w 180oC przez około 15 – 20 minut.
  4. Wyjmij ciasto z piekranika, a gdy lekko ostygnie – posmaruj na całej powierzchni majonezem wymieszanym z chrzanem. Poukładaj płaty łososia, po czym zwiń całość w rulon, owiń folią spożywczą lub aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  5. Roladę podawaj pokrojoną na plastry o grubości około 2 – 3-centymetrów.

Tatar ze śledzia

30 min. / 4-6 porcji
Śledzik, grzybki, ogóreczki i Majonez Dekoracyjny WINIARY? To się musi udać! Łatwa do przygotowania przystawka z matiasem w roli głównej sprawi, że stołownicy nabiorą apetytu na więcej! Polecamy, nie tylko na Święta.
SKŁADNIKI
  • 4 filety z matiasa 
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe 
  • kilka grzybków konserwowych 
  • 1 pieczona czerwona papryka bez skóry 
  • 1 mała czerwona cebula 
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej 
  • 2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY 
  • pieprz do smaku 
  • natka pietruszki 
  • ulubione, ciemne pieczywo 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Rybę, ogórki, grzybki, paprykę oraz cebulę bardzo drobno posiekaj i wymieszaj.
  2. Dodaj pieprz do smaku, musztardę i majonez dekoracyjny WINIARY.
  3. Danie podaj w salaterce lub na ciemnym pieczywie posypane natką pietruszki.
  4. Jeżeli chcesz aby danie wyróżniło się na swiątecznym stole podaj je w formie wieńca, które możesz ozdobić piórkami czerwonej cebuli, cienkimi plasterkami ogórka i kawałeczkami pieczonej papryki.
  5. Uwaga: jeżeli ryba okaże się bardzo słona to przepłucz ją w wodzie lub mocz wcześniej przez pół godziny.