Zawijasy z dorsza i tuńczyka - przepis wigilijny

Polecamy przepis na Wigilię - rybne zawijasy ze szczypiorkiem. Zamiast popularnego śledzia czy karpia proponujemy tuńczyka oraz dorsza.
/ 25.05.2019 18:43

Zawijasy rybne

Fot. Fotolia

Składniki na 4 osoby: 

  • 2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek 160g
  • 600 g filetów z dorsza (lub innej ryby)
  • 700 g szpinaku
  • 50 g szczypiorku
  • 100 g natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka peperoncino
  • oliwa extra vergine
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotowane filety pokrój w niewielkie kwadraty. Przypraw pieprzem, solą, natką pietruszki i gotuj przez 3 minuty na parze. Ostudź i ułóż na wierzchu kawałki odcedzonego tuńczyka. Zwiąż każdy kwadrat z tuńczykiem kilkoma nitkami szczypiorku. Ogrzej je w piekarniku lub na parze (kilka minut). Dopraw szpinak solą, pieprzem i odrobiną papryki peperoncino. Uduś szpinak przez kilka minut na oliwie z oliwek. Podawaj zawijasy na ciepłym szpinaku.

Źródło: Materiały prasowe Marketing & PR Solution Sp. z o.o./bj

Zobacz przepis: Wigilijne krążki rybne dla najmłodszych