Wołowina w sosie z wina, ziół i warzyw

Idealna na świąteczny obiad!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Wołowina w sosie z wina, ziół i warzyw
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja. Potrawa: Tomasz Jakubiak
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • wołowina na pieczeń, np. rostbef (ok. 1 kg)
  • 3 marchewki
  • 4 cebule
  • 5 suszonych moreli
  • czerwone wytrawne wino
  • kora cynamonu
  • 3 łyżki masła
  • pieprz
  • sól
Marynata:
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 2 gałązki rozmarynu
  • świeży lubczyk
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • oliwa
Smażony seler:
  • duży seler
  • 2 łyżki masła
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na wołowinę w sosie z wina i ziół!

  1. Mięso owiń sznurkiem (aby się równomiernie upiekło).
  2. Posyp solą i pieprzem.
  3. Składniki marynaty wymieszaj.
  4. Włóż do niej mięso i odstaw.
  5. Marchewki obierz i przekrój wzdłuż.
  6. Cebule przekrój na pół.
  7. Morele posiekaj, przesmaż na maśle z cebulą.
  8. Dodaj wino i korę cynamonu, chwilę duś.
  9. Mięso obsmaż z każdej strony, przełóż do brytfanki z warzywami z sosem.
  10. Dodaj marchewki.
  11. Przykryj, piecz ok. 20 minut w temperaturze 250°C.
  12. Po pieczeniu warto sprawdzić specjalnym termometrem temperaturę mięsa. Najlepsza dla wołowiny to 55-60°C. Pieczeń odstaw na 2 minuty, żeby odpoczęła, a następnie pokrój na plastry.
  13. Selera pokrój w dużą kostkę i podsmaż na maśle ze świeżym rozmarynem, odrobiną octu balsamicznego, solą i pieprzem. Podawaj do pieczeni.

Zobacz inne przepisy świąteczne:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)