Wigilijny barszczyk z uszkami

Aromatyczny i kuszący!

Weronika Kwaśniak / 11 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Wigilijny barszczyk z uszkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
Barszcz:
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 2 kg buraków
  • marchew
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • cebula
  • 2 podwędzane śliwki
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Uszka:
  • 15 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • łyżka masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 25 dag mąki
  • jajko
  • 50 ml ciepłej wody
  • sól
  • pieprz
Wigilijne paszteciki - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić barszcz!

  1. Grzyby opłucz, namocz.
  2. Ugotuj, wyjmij grzyby.
  3. Buraki obierz, pokrój w talarki.
  4. Dodaj obrane warzywa, wywar z grzybów i około 2,5 litra wody.
  5. Zagotuj, dodaj śliwki, listki laurowe, ziarna ziela, czosnek, sól i pieprz.
  6. Gotuj około 45 minut.
  7. Barszcz przecedź, dopraw.
  8. Na farsz grzyby namocz, ugotuj.
  9. Zmiel razem z tymi z barszczu.
  10. Wymieszaj z przesmażoną cebulką i tartą bułką, dopraw.
  11. Z mąki, jajka, soli i ciepłej wody zagnieć ciasto.
  12. Cienko je rozwałkowuj, krój w kwadraty.
  13. Nadziewaj je farszem, formuj uszka.
  14. Ugotuj je w osolonym wrzątku.
  15. Podawaj do barszczu.

Zobacz więcej świątecznych przepisów:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/11 miesięcy temu
heloo a ile wody na barszcz czerwony ??? :(((