Wigilijny barszczyk z kołdunami

Należy go przyrządzić dzień przed Wigilią!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Wigilijny barszczyk z kołdunami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg buraków
  • 1/2 korzenia selera
  • cebula
  • korzeń pietruszki
  • kwiat kopru
  • łyżka octu dębowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • cukier do smaku
  • 2-3 prawdziwki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • skórka kwaśnego jabłka  
Ciasto na kołduny:
  • 25 dag mąki
  • sól
  • ciepła woda  
Farsz:
  • 2 garście suszonych grzybów
  • cebula
  • 25 dag śledzi w oleju
  • łyżka masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • jajko
  • sól
  • pieprz
Barszcz czerwony - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na wigilijny barszcz z kołdunami!

  1. Połowę nieobranych buraków upiecz w piekarniku, obierz, zetrzyj.
  2. Drugą połowę surowych obierz, pokrój w plastry.
  3. Dodaj pokrojony korzeń selera, cebulę, pietruszkę i koper.
  4. Zalej wodą, by tylko przykryła warzywa, zagotuj na małym ogniu.
  5. Dodaj ocet, ziele angielskie i pieprz, przypraw cukrem.
  6. Gotuj, aż buraki będą miękkie.
  7. Wywar przelej do drugiego garnka.
  8. Dodaj do niego starte buraki i trzymaj na małym ogniu, uważając, by nie zagotować całości.
  9. Prawdziwki opłucz, zalej szklanką wody, gotuj 20 min.
  10. Wywar dodaj do barszczu, całość podgrzej, zdejmij z ognia.
  11. Dodaj ząbki czosnku i skórkę jabłka, odstaw na dobę.
  12. Barszcz przecedź.
  13. Z mąki, szczypty soli i ciepłej wody zagnieć ciasto na kołduny.
  14. Na farsz - grzyby ugotuj i drobno posiekaj.
  15. Cebulkę posiekaj, zeszklij na maśle, wymieszaj z grzybami.
  16. Śledzie zmiksuj w blenderze, połącz ze startą bułką, jajkiem, przypraw solą i pieprzem.
  17. Farszem nadziej kołduny, ugotuj.
  18. Wyjmij na talerz, polej masłem, podawaj z gorącym barszczem.

Zobacz inne przepisy świąteczne:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)