Wigilijne łamańce z makiem

Tradycyjny deser wigilijny, specjalność kuchni polskiej.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Wigilijne łamańce z makiem
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
Ciasto:
  • 35 dag mąki
  • 20 dag masła (kostka)
  • 10 dag cukru pudru
  • żółtko
  • łyżeczka gęstej śmietany
Masa makowa:
  • 45 dag maku
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 20 dag cukru
  • skórka otarta z całej cytryny
Kluski z makiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Mak zalej kilka razy świeżą wodą, osączając za każdym razem na sicie.
2. Następnie sparz wrzącą wodą, osącz, ponownie zalej wrzątkiem, tak by woda stała na wierzchu i odstaw na 3 godziny w ciepłe miejsce.
3. Wyrzuć mak na sito, dokładnie osącz, przełóż do miski do ucierania.
4. Dodaj do maku kremówkę, cukier i skórkę otartą z cytryny.
5. Ucieraj długo i dokładnie. Masę schłodź.
6. Mąkę zagnieć z masłem, cukrem, żółtkiem i śmietaną.
7. Rozwałkuj cienko i pokrój w wąskie prostokąty, ew. krążki.
8. Upiecz na blasze na rumiany kolor w temp. 180 stopni.
9. Wyjmij z pieca, a gdy przestygną, zdejmij z blachy.
10. Łamańce powkładaj w masę makową.

Przepis Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: makświętawigilia
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)