Wigilijna kutia

Z dużą ilością bakalii!

Weronika Kwaśniak / 11 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Wigilijna kutia
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 szklanki pszenicy
  • 1,5 szklanki maku
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag fig
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag rodzynek 
  • 10 dag daktyli
  • 200 ml miodu
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • skórka starta z cytryny
  • świeża figa do dekoracji
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić kutię!

  1. Pszenicę opłucz, namocz, ugotuj, odcedź, wystudź.
  2. Mak opłucz, zalej wrzątkiem, gotuj przez 15 minut, trzykrotnie zmiel.
  3. Połącz z pszenicą i miodem.
  4. Obrane migdały, figi, orzechy i daktyle drobno pokrój.
  5. Dodaj rodzynki i rum.
  6. Bakalie wymieszaj z pszenicą, miodem i skórką z cytryny, schłodź, udekoruj.

Zobacz więcej świątecznych przepisów:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)