Warkocz makowy

Z lukrem i żurawiną!

Weronika Kwaśniak / 11 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Warkocz makowy
serwis prasowy Bakalland
Poziom trudności: średni
Składniki:
Farsz makowy:
  • 850 g masy makowej
  • 100 g żurawiny
Ciasto:
  • 250 g mąki tortowej
  • 50 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1 opakowanie drożdży suszonych
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
Ciasto Rafaello bez pieczenia - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić warkocz makowy!

  1. Masło utrzyj z cukrem i solą.
  2. Dosyp do powstałej masy przesianą mąkę i drożdże.
  3. Wszystko powoli wyrabiaj, delikatnie dolewając mleko. Gotowe ciasto powinno być na tyle zwarte, aby łatwo można je było rozwałkować.
  4. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny, przykryj ściereczką.
  5. Kiedy ciasto wyrośnie, rozłóż je na stolnicę i wałkuj w kształt prostokąta.
  6. Masę makową rozłóż na całej powierzchni ciasta równomiernie, posyp żurawiną.
  7. Zostaw po 2 cm z każdego brzegu.
  8. Ciasto zawiń w rulon i przełóż na papier do pieczenia. Ważne, aby krawędź ciasta była na górze rulonu. 
  9. Rulon przekrój wzdłuż tej krawędzi na pół, zostawiając z jednego końca 3 cm nieprzecięte.
  10. Powstałe w ten sposób 2 kawałki ciasta przeplataj ze sobą, obracając je przy tym wnętrzem do góry, aby wyeksponować farsz.
  11. Tak przygotowany warkocz przenieś z papierem na blachę.
  12. Piecz do 30 minut we wcześniej nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
  13. Cukier puder wymieszaj wraz z sokiem pomarańczowym na konsystencję lukru.
  14. Posmaruj nim wierzch ciasta.
  15. Całość możesz posypać płatkami migdałowymi.
Materiały prasowe, Bakalland

Zobacz więcej słodkich przepisów:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)