Torcik makowy

Zamiast tradycyjnego makowca!

Weronika Kwaśniak / rok temu
DRUKUJ PRZEPIS
Torcik makowy
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
Na ciasto ucierane:
  • 6 dag margaryny
  • 6 dag cukru pudru
  • 10 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
Na ciasto makowe:
  • 1/2 szklanki białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki maku
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do przełożenia:
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 20 dag masła
  • 20 dag gęstej marmolady
Na polewę:
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 100 ml kremówki
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na torcik makowy!

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku.
  2. Do masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Ciasto przełóż do formy 18 na 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadź umoczoną w zimnej wodzie łyżką.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz około 10 minut.
  5. Na ciasto makowe białka ubij na sztywną pianę z cukrem.
  6. Suche składniki wymieszaj i powoli wsyp delikatnie mieszając mikserem.
  7. Na koniec dodaj rozpuszczoną i przestudzoną margarynę i wymieszaj łyżką.
  8. Ciasto przełóż do foremki o wymiarach 18 na 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadź i piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
  9. Upieczone wystudź i przekrój na dwa cienkie blaty.
  10. Ugotuj z mleka i proszku budyniowego gęsty budyń, wystudź i zmiksuj z miękkim masłem.
  11. Na polewę połam czekoladę i rozpuść na parze razem ze śmietanką.
  12. W formie ułóż ciasto ucierane i posmaruj najpierw cienko marmoladą, a następnie 1/3 części kremu.
  13. Przykryj jednym blatem z ciasta makowego i znów posmaruj warstwą kremu.
  14. Przykryj drugim blatem makowym, dociśnij i posmaruj pozostałym kremem.
  15. Ciasto polej polewą czekoladową.

Zobacz więcej przepisów na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)