Torcik ajerkoniakowy

Pyszny, skusi każdego!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Torcik ajerkoniakowy
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
Na krem:  
  • 30 dag masła
  • 150 ml ajerkoniaku
Na poncz:  
  • 100 ml wrzątku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
Truskawkowy tort marzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tort ajerkoniakowy!

  1. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na krem.
  2. Białka ubij na sztywną pianę.
  3. Masę żółtkową wymieszaj mikserem z mąką, a następnie z ubitą pianą z białek.
  4. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 23 cm i piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  5. Miękkie masło umieść w misce.
  6. Zmiksuj na puszysty, biały krem.
  7. Następnie cienkim strumieniem wlewaj ajerkoniak i mieszaj, aż krem będzie gładki.
  8. Odstaw na chwilę do lodówki, by lekko stężał.
  9. Z wrzątku, soku z cytryny i cukru przygotuj poncz.
  10. Ciasto przetnij na dwa krążki i skrop je ponczem.
  11. Jeden blat ciasta posmaruj warstwą kremu i przykryj drugim. Lekko dociśnij.
  12. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu, a następnie za pomocą cukierniczego grzebienia lub zwykłego widelca zrób na kremie wzorek.
  13. Torcik odstaw do lodówki na kilka godzin.
  14. Podawaj dobrze schłodzony.

Zobacz inne przepisy na pyszne słodkości:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)