Szynka z żurawiną

Pyszne mięso, idealne na święta!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Szynka z żurawiną
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg szynki ze skórą
  •  2 czubate łyżki soli
  •  czerwone wino
  •  3 listki laurowe
  •  6 goździków
  •  ziele angielskie
  •  6 gwiazdek anyżu
  •  łyżeczka kminu rzymskiego
Konfitura:
  • 20 dag świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • imbir
  • jabłko
  • papryczka chili
  • skórka z limonki i pomarańczy
  • szklanka czerwonego wina
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na szynkę z żurawiną!

  1. Do miski wsyp 2 łyżki soli i zalej je litrem zimnej wody. Do solanki włóż szynkę.
  2. Dodaj listki laurowe i wstaw do lodówki na dobę.
  3. Osusz. Skórę natnij.
  4. Mięso natrzyj pieprzem.
  5. W nacięcia włóż goździki i anyż.
  6. Szynkę przełóż do brytfanki, zalej czerwonym winem do 1/4 wysokości naczynia.
  7. Dodaj kmin rzymski.
  8. Szynkę piecz 10 minut w temperaturze 240°C.
  9. Następnie zmniejsz temperaturze do 150°C i piecz mięso 2-3 godziny.
  10. Na patelnię wsyp żurawinę i cukier.
  11. Dodaj posiekany imbir, kawałki jabłka, papryczkę chili, skórkę z limonki i pomarańczy.
  12. Zalej szklanką czerwonego wina.
  13. Gotuj, aż jabłka i żurawina się rozpadną.
  14. Szynkę podawaj na ciepło lub zimno z konfiturą żurawinową.

Zobacz też nasze przepisy na gęsinę:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)