Szynka z goździkami

Świąteczny aromat!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Szynka z goździkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kg szynki ze skórą
  • 2 cebule
  • łyżeczka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • butelka białego lub czerwonego wina
  • paczka goździków
  • limonka
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • kurkuma
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na szynkę z goździkami!

  1. Szynkę opłucz, osusz.
  2. Skórkę natnij w kratkę, całość natrzyj solą.
  3. Obłóż pokrojoną cebulą, posyp zmiażdżonym zielem, pieprzem i pokruszonymi listkami, zalej winem.
  4. Wstaw do lodówki na 24 godziny, co jakiś czas szynkę obróć.
  5. Mięso wyjmij z marynaty, osusz, naszpikuj goździkami, obłóż plasterkami limonki.
  6. Ułóż w naczyniu, polej olejem wymieszanym z papryką i kurkumą.
  7. Piecz 2 godziny w 190°C, polewając marynatą i powstałym sosem.

Zobacz też nasze przepisy na gęsinę:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
MIKA/rok temu
jeszcze takiego świństwa jak ta szynka niejadłam, zmarnowałam tylko czas no i ten kawałek mięsa ,rodzinie też nie smakowało