Szynka w cieście francuskim

Kruche mięso na Boże Narodzenie!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Szynka w cieście francuskim
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 14
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kg surowej szynki
  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (420 g)
  • 4-5 mandarynek
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka miodu
  • 1/2 szklanki delikatnego białego wina
  • jajko
  • sezam
  • sól
  • pieprz
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na szynkę w cieście francuskim!

  1. Szynkę natrzyj solą i pieprzem, umieść w naczyniu, przykryj, wstaw na 2-3 doby do lodówki.
  2. Ciasto rozmroź w temperaturze pokojowej.
  3. Mandarynki obierz, podziel na połówki.
  4. Szynkę natnij pośrodku wzdłuż całego mięsa.
  5. Nadziej połówkami mandarynek, brzegi zepnij wykałaczkami.
  6. Ułóż w brytfannie, posmaruj olejem z miodem.
  7. Piecz 2,5 godziny w temperaturze 195 stopni C, polewając winem, ostudź.
  8. Ciasto oprósz mąką, lekko rozwałkuj.
  9. Ułóż na nim szynkę, zawiń, brzegi posmaruj jajkiem, dokładnie zlep.
  10. Całe ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem.
  11. Piecz około 20 min w temperaturze 200 stopni C, aby było rumiane.

Zobacz inne porady na święta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)