Szarlotka La Sbrisoletta z kaszą manną

Wyrafinowana szarlotka - idealna nawet na wyjątkową okazję!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Szarlotka La Sbrisoletta z kaszą manną
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3/4 kg jabłek
  • pół łyżki rumu
  • 3 łyżeczki rodzynek sułtańskich
  • łyżeczka orzeszków piniowych
  • cynamon
  • skórka otarta z umytej i wyszorowanej cytryny
Ciasto:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 20 dag kaszki manny
  • szklanka mleka
  • 20 dag drobnego cukru
  • 5 g suchych drożdży
  • 20 dag masła
  • żółtko
  • szczypta soli
Kruchy jabłecznik - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na szarlotkę z kaszą manną!

  1. Rodzynki namocz w rumie.
  2. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne, zetrzyj na grubej tarce.
  3. Włóż do miski, dodaj posiekane orzeszki, startą skórkę z cytryny, szczyptę cynamonu i osączone z rumu rodzynki.
  4. Tak przygotowane nadzienie dokładnie wymieszaj.
  5. Przesiej mąkę, dodaj kaszę, suche drożdże, cukier, sól.
  6. Masło posiekaj, wymieszaj z suchymi składnikami, czubkami palców wyrób grudkowate ciasto.
  7. Tortownicę (26 cm) wysmaruj masłem.
  8. Wyłóż połową ciasta dno i boki.
  9. Przełóż nadzienie jabłkowe, a na jego wierzchu resztę ciasta.
  10. Żółtko roztrzep z mlekiem, wylej na wierzch ciasta.
  11. Piecz około 45 minut w temperaturze 180°C.

Zobacz inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)