Świąteczny piegusek

Ciasto z ogromną ilością dodatków!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Świąteczny piegusek
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1/2 kostki masła
  • szklanka cukru
  • szklanka białek (7 sztuk)
  • szklanka mąki
  • szklanka suchego maku
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag bakalii (orzechy włoskie, morele, rodzynki, żurawina)
  • polewa czekoladowa
  • bakalie do dekoracji
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić pieguska!

  1. W misce wymieszaj: mąkę, mak i proszek do pieczenia.
  2. Masło rozpuść w rondelku i wystudź.
  3. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
  4. Do ubitych białek stopniowo, ciągle mieszając, dodawaj sypkie składniki.
  5. Następnie dolej przestudzone masło, dorzuć bakalie.
  6. Wszystko delikatnie wymieszaj.
  7. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej.
  8. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
  9. Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową i udekoruj bakaliami.

Zobacz więcej przepisów na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)