fot. Fotolia
Schab i ananas
Składniki:
-
1,2 kg schabu
-
puszka ananasa
-
sól
-
pieprz
-
masło
-
Mięso natrzeć solą i pieprzem, skropić zalewą z ananasa, odstawić na 2 godz.
-
Włożyć do folii, piec 50 min, wyjąć, pokroić, nie docinając do końca.
-
W nacięcia włożyć plastry ananasa, posypać wiórkami masła, piec jeszcze 20 min.
Nadziewany indyk
Składniki:
-
Indyk ok. 3–4 kg
-
30 dag masła
-
2 bułki
-
1/2 szklanki mleka
-
20 dag wątróbki
-
6 jajek
-
po 10 dag rodzynek i migdałów
-
sól
-
pieprz
-
Bułki namoczyć w mleku, zemleć z wątróbką.
-
Dodać utarte z 10 dag masła żółtka, wsypać rodzynki i zmielone migdały, przyprawić, wymieszać z pianą z białek.
-
Indyka napełnić farszem, zaszyć otwory i ułożyć w natłuszczonej blasze, obłożyć masłem.
-
Piec, polewając sosem, w 180°C (licząc 20 min na każde 50 dag plus 20 min na całość).
-
Podawać z owocami.
Kotlety z brzoskwinią
Składniki:
-
80 dag wieprzowej szynki
-
sól
-
pieprz
-
puszka brzoskwiń
-
sałata
-
rozmaryn
-
olej
-
mąka
-
Mięso opłukać, pokroić na plastry, lekko rozbić dłonią.
-
Na patelni rozgrzać olej, mięso oprószyć solą i pieprzem, panierować mąką i smażyć z obu stron na rumiano.
-
Kotlety ułożyć na sałacie, obłożyć pokrojonymi brzoskwiniami, ozdobić rozmarynem.
Pieczone udka
Składniki:
-
5 udek
-
sól
-
pieprz
-
cytryna
-
pomarańcza
-
oliwki
-
3 marchewki
-
łagodny keczup
-
olej
-
1 szklanka bulionu, może być z kostki
-
Udka skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
-
Obsmażyć na oleju.
-
Ułożyć w natłuszczonym naczyniu, dodać pokrojoną marchewkę, podlać bulionem, piec pod przykryciem 40 min, podlewając sosem.
-
Posmarować keczupem, obłożyć plastrami pomarańczy i oliwkami, piec jeszcze 5 min.
Zofia Miętkiewicz
Zobacz inne przepisy świąteczne:
Cytrynowy indyk
Składniki:
-
1 kg mięsa z piersi indyka
-
10 dag masła
-
1 cytryna
-
sól
-
biały pieprz
-
ugotowane i posiekane warzywa (może być mrożona mieszanka)
-
kilka szparagów
-
zielenina
-
Mięso opłukać, rozciąć na prostokątny płat, obficie skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, odstawić na 2 godz.
-
Na mięsie położyć warstwę ugotowanych warzyw z posiekanymi szparagami, zwinąć, obwiązać, posypać wiórkami zamrożonego masła.
-
Piec ok. 1 godz. w temp. 190°C.
Polędwiczki z owocami
Składniki:
-
3 polędwiczki wieprzowe
-
po 10 dag suszonych śliwek i moreli
-
pieprz
-
sól
-
po 1 łyżce masła i oleju
-
Polędwiczki opłukać, wąskim długim nożem naciąć w środku otwór, włożyć owoce.
-
Posypać mięso solą i pieprzem.
-
Ułożyć na natłuszczonej blasze, polać masłem, piec 30 min w 180°C.
Rolada z pomarańczą
Składniki:
-
1 kg cielęciny
-
1 pomarańcza
-
pieprz
-
sól
-
2 łyżki orzeszków pinii
-
2 łyżki masła
-
Mięso rozciąć na płat, przyprawić.
-
Pomarańczę obrać, pokroić na wiórki.
-
Ułożyć je na mięsie z orzeszkami, zwinąć, obwiązać, skropić sokiem.
-
Polać masłem, posypać resztą skórki, piec 1 godz. w 190°C.
Zofia Miętkiewicz
Zobacz inne przepisy świąteczne: