Świąteczny kisz z kapustą i grzybami

Apetyczna przekąska!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Świąteczny kisz z kapustą i grzybami
serwis prasowy Lubella
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 300 g mąki
  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 100 g suszonych namoczonych grzybów
  • 1 cebula
  • 20 g suszonej żurawiny
  • woda z namaczania grzybów
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • olej
  • sól
  • pieprz
Wigilijne paszteciki - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kisz z kapustą i grzybami!

  1. Mąkę z masłem i solą posiekaj nożem do momentu, aż powstaną grudki wielkości zacierek.
  2. Następnie dodaj jajka i szybko zagnieć - tak, aby za bardzo nie ogrzać ciasta.
  3. Zawiń w folię i odłóż do lodówki.
  4. Grzyby odciśnij z wody i posiekaj.
  5. Cebulę posiekaj wraz z czosnkiem i przesmaż z grzybami na oleju.
  6. Dodaj odciśniętą i posiekaną kapustę.
  7. Następnie dodaj wodę z grzybów oraz żurawinę i przyprawy.
  8. Duś do momentu, aż cała woda odparuje. Tak przygotowany farsz schłodź.
  9. Część ciasta zostaw na dekorację, a z reszty rozwałkuj placek i wyłóż na tortownicę lub formę do tarty.
  10. Piecz w 180 stopniach przez 15 minut.
  11. Po tym czasie wyjmij ciasto i na lekko upieczone nałóż farsz.
  12. Z reszty ciasta zrób dekorację na farszu.
  13. Piecz przez kolejne 20 minut do momentu, aż ciasto się zazłoci.
Materiały prasowe, Lubella

Zobacz inne świąteczne przepisy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)