Świąteczny keks

Jaki powinien być idealny keks? Mocno bakaliowy!
/ 04.12.2013 10:27
DRUKUJ PRZEPIS
Świąteczny keks fot. Fotolia
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 85 min
Ilość kalorii: 265 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag bakalii - rodzaj wg uznania
  • 2 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:

1. Bakalie posiekaj, oprósz 2 łyżkami mąki.
2. Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka, aż powstanie puszysta masa.
3. Połącz z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
4. Delikatnie wymieszaj z bakaliami i ubitymi na sztywno białkami.
5. Ciasto przełóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piecz ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Przepis z "Poradnika domowego"

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA