Świąteczny keks z bakaliami

Jaki powinien być idealny keks? Mocno bakaliowy!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Świąteczny keks z bakaliami
Fotolia
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 85 min
Ilość kalorii: 265 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag bakalii - rodzaj wg uznania
  • 2 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piernik świąteczny - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Bakalie posiekaj, oprósz 2 łyżkami mąki.
2. Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka, aż powstanie puszysta masa.
3. Połącz z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
4. Delikatnie wymieszaj z bakaliami i ubitymi na sztywno białkami.
5. Ciasto przełóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piecz ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Przepis z "Poradnika domowego"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/2 lata temu
Mniam...ja piekłam keks z przepisów kuchni Lida,wyszedł równie pyszny :)
/3 lata temu
ten świąteczny keks wygląda naprawdę apetycznie!!!