Świąteczny keks

Wypełniony dużą ilością bakalii!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Świąteczny keks
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 25 dag mąki
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • szklanka rodzynek
  • szklanka orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki pokrojonych fig
  • 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz jak zrobić keks!

  1. Bakalie wymieszaj z 1/4 szklanki mąki.
  2. Pozostałą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową.
  3. Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C.
  4. Masło utrzyj z cukrem, dodając partiami jajka i mąkę.
  5. Do masy dodaj bakalie i delikatnie wymieszaj.
  6. Ciasto przełóż do natłuszczonej formy keksowej o długości 24 cm i piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
  7. Po ostudzeniu wyjmij z formy.
  8. Udekoruj lukrem i dowolnymi bakaliami.

Zobacz więcej świątecznych przepisów:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)