Świąteczne babeczki

Najlepiej udekorować je małymi cukierkami!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Świąteczne babeczki
serwis prasowy Lubella
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 125 g mąki
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • jajko
  • laska wanilii
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka imbiru
  • kandyzowany imbir
Dekoracja:
  • kolorowe małe cukiereczki
  • 170 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 200 g kremowego serka
  • wiórki kokosowe
Muffinki świąteczne - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na babeczki świąteczne!

Babeczki:

  1. Mąkę przesiej i łącz z proszkiem do pieczenia oraz imbirem w proszku.
  2. Mikserem utrzyj masło z cukrem na puszystą masę.
  3. Następnie dodaj jajko, ziarenka z laski wanilii i zmiksuj.
  4. Podczas miksowania powoli dodaj suche składniki i mieszaj dalej. 
  5. Na sam koniec dodaj kandyzowany imbir pokrojony w drobna kostkę.
  6. Przełóż masę do foremki na babeczki, wyłożonej papilotkami, wypełniając foremki do 2/3 wysokości.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
  8. Sprawdź patyczkiem, czy babeczki się dopiekły, a następnie wystaw na kratkę (może być taka z piekarnika) i ostudź.

Dekoracja:

  1. Masło zmiksuj z cukrem do uzyskania jasnego, puszystego kremu.
  2. Następnie dodaj serek i dalej mieszaj.
  3. Krem schładzaj przez 40 minut.
  4. Na ostudzone babeczki wyciśnij krem.
  5. Doklej kolorowe cukierki lub posyp kolorowymi posypkami, posyp wiórkami kokosowymi.
  6. Schłodź babeczki.
Materiały prasowe, Lubella

Zobacz inne przepisy świąteczne:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)