POLECAMY

Świąteczna ryba faszerowana

Ryba faszerowana to pyszna świąteczna przekąska, której nie może zabraknąć na stole. Koniecznie sprawdź, jak ją przygotować!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg filetów rybnych
  • 3 jajka
  • pół szklanki bułki tartej
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 l wywaru warzywnego
  • listek laurowy
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • sok z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka oleju
  • sól
  • biały pieprz
Przygotowanie:

Przygotowanie ryby faszerowanej wcale nie jest takie skomplikowane. Przedstawiamy, jak ją zrobić krok po kroku.

1. Filety rybne ugotuj w wywarze warzywnym, odsącz, wywar zachowaj.

Śledź z owocami - przepis

2. Bułkę tartą wymieszaj z kremówką i odstaw na kwadrans.
3. Razem z rybą zmiel.
4. Pastę rybną wymieszaj z jajkami, koperkiem.
5. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Karp na słodko - przepis

6. Wyrób na jednolitą masę.
7. Dwa kawałki folii aluminiowej posmaruj olejem.
8. Nałóż na nie po połowie masy rybnej i zawiń, formując dwa wałki.
9. Mocno skręć końce folii.
10. Wałeczki włóż do wrzątku i gotuj 40 minut.
11. Żelatynę namocz w pięciu łyżkach wody. Zachowany wywar przecedż przez gazę.

Zapiekany karp - przepis 

12. W 3 szklankach wywaru rozpuść żelatynę, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
13. Ugotowaną rybę pokrój w grube plastry i ułóż je na półmisku.
14. Rybę możesz też udekorować kaparami, gałązkami koperku lub cieniutkimi plasterkami cytryny czy marchewki.
15. Gdy galaretka zacznie tężeć, polej nią rybę. Odstaw.

Przepis z "Przyjaciółki"

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 lata temu
Nie lubię karpia, ale faszerowana ryba wigilijna to ciekawa opcja:)