Świąteczna ryba faszerowana

Ryba faszerowana to pyszna świąteczna przekąska, której nie może zabraknąć na stole. Koniecznie sprawdź, jak ją przygotować!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Świąteczna ryba faszerowana
A. Rogalski
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg filetów rybnych
  • 3 jajka
  • pół szklanki bułki tartej
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 l wywaru warzywnego
  • listek laurowy
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • sok z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka oleju
  • sól
  • biały pieprz
Świąteczna sałatka z makrelą - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Przygotowanie ryby faszerowanej wcale nie jest takie skomplikowane. Przedstawiamy, jak ją zrobić krok po kroku.

1. Filety rybne ugotuj w wywarze warzywnym, odsącz, wywar zachowaj.

Śledź z owocami - przepis

2. Bułkę tartą wymieszaj z kremówką i odstaw na kwadrans.
3. Razem z rybą zmiel.
4. Pastę rybną wymieszaj z jajkami, koperkiem.
5. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Karp na słodko - przepis

6. Wyrób na jednolitą masę.
7. Dwa kawałki folii aluminiowej posmaruj olejem.
8. Nałóż na nie po połowie masy rybnej i zawiń, formując dwa wałki.
9. Mocno skręć końce folii.
10. Wałeczki włóż do wrzątku i gotuj 40 minut.
11. Żelatynę namocz w pięciu łyżkach wody. Zachowany wywar przecedż przez gazę.

Zapiekany karp - przepis 

12. W 3 szklankach wywaru rozpuść żelatynę, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
13. Ugotowaną rybę pokrój w grube plastry i ułóż je na półmisku.
14. Rybę możesz też udekorować kaparami, gałązkami koperku lub cieniutkimi plasterkami cytryny czy marchewki.
15. Gdy galaretka zacznie tężeć, polej nią rybę. Odstaw.

Przepis z "Przyjaciółki"

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 lata temu
Nie lubię karpia, ale faszerowana ryba wigilijna to ciekawa opcja:)