Świąteczna kutia

Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Świąteczna kutia
Fotolia
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • szklanka łuskanej pszenicy
  • szklanka mleka
  • szklanka maku
  • szklanka miodu
  • 80 g posiekanych migdałów
  • 80 g posiekanych suszonych fig
  • 80 g posiekanych orzechów laskowych
  • 80 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g posiekanych suszonych daktyli
  • 100 g rodzynek
  • kilka kropelek aromatu waniliowego
Kutia wigilijna - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Przepłucz pszenicę, a następnie odsącz na sicie.
2. Zalej pszenicę wrzątkiem.
3. Odstaw (najlepiej na całą noc).
4. Rano ponownie przepłucz pszenicę pod bieżącą wodą.
5. Gotuj przez około 4,5 godziny.
6. Po ugotowaniu odcedź i ponownie przepłucz. Odstaw.
7. Mleko zagotuj. Zalej wrzącym mlekiem mak.
8. Zaczekaj, aż mleko z makiem ponownie się zagotuje.
9. Zdejmij garnek z palnika i odstaw na około 2-3 godziny.
10. Następnie odcedź mak na sitku i zmiel dwukrotnie w maszynce.
11. Rodzynki zalej wrzątkiem na kilka minut.
12. Na małym ogniu podgrzej miód, aż się rozpuści. Kiedy stanie się płynny, wymieszaj go z pszenicą i makiem.
13. Do masy miodowo-pszeniczno-makowej dodaj aromat waniliowy i wszystkie bakalie. Wymieszaj.
14. Odstaw gotową kutię do lodówki lub w inne chłodne miejsce.
15. Po kilku godzinach danie jest gotowe do podania.
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: kutiawigiliamakświęta
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
Marta /2 lata temu
Ja robię makówki na święta,ale używam masy makowej z Lidla i zawsze wychodzą mi pyszne.
MaryJane/2 lata temu
Wydaje mi sie,że w dzisiejszych czasach mało kto robi kutie.... a szkoda bo bardzo rozmaite danie. ;)