Strucla makowa - przepis składniki i przygotowanie

strucla makowa przepis, przepis na struclę makową fot. Fotolia
Bez niej trudno myśleć o świętach. Zobacz jak przyrządzić ją na dobry i nietrudny staropolski sposób!
Izabela Bielecka-Gnaś / 29.05.2019 15:53
strucla makowa przepis, przepis na struclę makową fot. Fotolia

Składniki na struclę makową:

Ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżki śmietany 22%
  • 2 jajka, 2 żółtka
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • masło do posmarowania formy

Nadzienie:

  • 40 dag maku
  • litr mleka
  • 15 dag masła
  • 3/4 szklanki miodu
  • laska wanilii
  • 10 dag posiekanych migdałów
  • 15 dag sparzonych rodzynek
  • ćwierć szklanki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki koniaku


Sposób przygotowania strucli makowej:

  1. Przygotowanie masy: Mak umyć, przełożyć do garnka, zalać wrzącym mlekiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Osączyć i zemleć 3-4 razy. Roztopić masło, dodać miód, wanilię, bakalie, skórkę, mak i smażyć 15 minut, często mieszając. Ostudzić, dodać 4 żółtka utarte z Cukrem Drobnym marki Srebrna Łyżeczka, pianę ubitą z białek, alkohol i całość wymieszać.
  2. Przygotowanie ciasta: Drożdże rozprowadzić śmietaną. Wszystkie składniki posiekać na stolnicy i zagnieść niezbyt ścisłe, lśniące ciasto. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto na duży prostokąt, pokryć nadzieniem, pozostawiając wolne brzegi, zwinąć, zlepić końce i przenieść do podłużnej formy wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. Ciasto piec 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Ostudzoną struclę polukrować i posypać posiekanymi migdałami.

Materiały prasowe, Cukier Srebrna Łyżeczka



Zobacz inne przepisy:

Redakcja poleca

REKLAMA