Śledzie w sosie z mlecza

Wigilijny klasyk!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Śledzie w sosie z mlecza
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 śledzi solonych z mleczem
  • 150 ml przegotowanej zimnej wody
  • cukier
  • sok z cytryny
  • cebula
  • mielony pieprz
Śledzie z korzennym aromatem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na śledzie w sosie z mlecza!

  1. Śledzie namocz, oczyść, opłucz.
  2. Pokrój w dzwonka albo wyfiletuj i pokrój na kawałki.
  3. Ułóż na talerzu.
  4. Cebulę obierz, pokrój w krążki albo w niewielką kostkę, przelej wrzątkiem, wystudź.
  5. Posyp nią śledzie.
  6. Wyjęty ze śledzi mlecz namocz, oczyść, rozetrzyj.
  7. Rozcieńcz wodą, dopraw cukrem, sokiem z cytryny, pieprzem.
  8. Polej śledzie.

Zobacz więcej świątecznych przepisów:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)