POLECAMY

Znakomite przepisy na śledzie po kaszubsku, które wykonasz już na tydzień przed świętami!

Śledź po kaszubsku doskonale sprawdzi się na świątecznym stole – sprawdź nasze przepisy!

/ 2 tygodnie temu
Znakomite przepisy na śledzie po kaszubsku, które wykonasz już na tydzień przed świętami! fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Śledź po kaszubsku przygotowywany na bazie płatów filetów śledziowych może być modyfikowany w zależności od naszego gustu. Koncentrat pomidorowy lub passata świetnie podkręca smak. Idealnie komponują się z owocami, np. suszonymi śliwkami lub rodzynkami. Sprawdź swoją ulubioną wersję!

Śledź po kaszubsku z rodzynkami

Oto składniki na śledzia po kaszubsku z rodzynkami:

  • 250 g filetów śledziowych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka cukru
  • 3-4 liście laurowe
  • pomarańcza

Jak zrobić śledzia po kaszubsku z rodzynkami?

Filety śledziowe dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze porcje. Koncentrat pomidorowy mieszamy z solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z pomarańczy. Dodatkowo ścieramy skórkę. Przekładamy do słoików i wkładamy liście laurowe. Dokładnie wekujemy. Następnie marynujemy przynajmniej przez tydzień.

Śledź po kaszubsku ze śliwkami

Oto składniki na śledzia po kaszubsku ze śliwkami:

  • 300 g filetów śledziowych
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 suszonych śliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • liście laurowe

Jak zrobić śledzia po kaszubsku ze śliwkami?

Filety śledziowe dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze porcje. Koncentrat pomidorowy mieszamy z solą, pieprzem, cukrem. Przekładamy do słoików i wkładamy liście laurowe. Kroimy drobno śliwkę. Wszystkie składniki mieszamy i polewamy octem balsamicznym. Dokładnie wekujemy. Następnie marynujemy przynajmniej przez tydzień.

Śledź po kaszubsku w zalewie octowej

Oto składniki na śledzia po kaszubsku w zalewie octowej:

  • 300 g filetów śledziowych
  • pół szklanki passaty
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki miodu
  • średnia cebula
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki wody

Jak zrobić śledzia po kaszubsku w zalewie octowej?

Filety śledziowe dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze porcje. Passatę mieszamy z solą, pieprzem i miodem. Karmelizujemy cebulkę na rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki mieszamy. Przekładamy do słoików i wkładamy liście laurowe. Dokładnie wekujemy. Następnie marynujemy przynajmniej przez tydzień.

Zobacz inne przepisy na przekąski

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)