Sernik z mandarynkami

Już czujemy jego aromat!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik z mandarynkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Spód:
  • 25 dag mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 12 dag masła
  • jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 60 dag zmielonego sera
  • budyń waniliowy
  • mandarynka do zmiksowania
  • 1/2 szklanki kremówki
  • puszka mandarynek lub kilka świeżych mandarynek
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić sernik z mandarynkami!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Cienko rozwałkuj, wylep nim dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm.
  3. Ponakłuwaj widelcem, wstaw do lodówki.
  4. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym.
  5. Cały czas ucierając, dodawaj po łyżce sera.
  6. Wsyp budyń, wymieszaj.
  7. Mandarynkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki, zmiksuj.
  8. Dodaj do sera, dokładnie wymieszaj.
  9. Kremówkę ubij na sztywno.
  10. Dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.
  11. Na ciasto wyłóż połowę masy, przykryj osączonymi z zalewy mandarynkami (lub obranymi i podzielonymi na kawałeczki owocami), a potem resztą masy. Wyrównaj.
  12. Ciasto piecz około 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni C.
  13. Sernik ostudź w piekarniku.
  14. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Zobacz więcej przepisów na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
senix/rok temu
pomcoy, jak zrobić sernik z mandarynkami gdy ma się pomarańcze!??!