Sernik z mandarynkami

Posmakuje każdemu łasuchowi!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik z mandarynkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 15 dag mąki (pół na pół: pszenna i kukurydziana)
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • małe jajko
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 10 dag masła
  • 15 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 jajek  
  • 2 mandarynki
  • 1 kg sera białego mielonego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 puszki mandarynek
Sernik krakowski - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sernik z mandarynkami!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Zawiń w folię, włóż na godzinę do lodówki.
  3. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodając kolejno żółtka.
  4. Dodaj otartą skórkę i wyciśnięty sok z mandarynek.
  5. Cały czas ucierając, dodawaj po łyżce sera białego.
  6. Połącz z mąką i kaszą, a na końcu z ubitymi białkami.
  7. Dno kwadratowej foremki wylep ciastem.
  8. Boki nasmaruj masłem i wylep paskami papieru do pieczenia.
  9. Do przygotowanej foremki wlej 3/4 masy serowej.
  10. Ułóż na niej osączone mandarynki z puszki, przykryj resztą masy.
  11. Piecz około 2 godziny w 160°C.

Zobacz inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
2/9