Sernik w kratkę

Na ciemnym spodzie!

Weronika Kwaśniak / 11 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik w kratkę
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 15 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12,5 dag masła
  • jajko
  • 8 dag cukru
  • 2 płaskie łyżki kakao
Na masę serową:
  • 50 dag sera na sernik
  • 4 jajka
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 15 dag cukru
Na lukier:
  • 8 dag cukru pudru
  • 2 łyżki wody
Ciasto Rafaello bez pieczenia - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić sernik w kratkę!

  1. Wszystkie składniki ciasta zagnieć na gładkie elastyczną masę.
  2. Cienko rozwałkuj i połową ciasta wylep dno kwadratowej formy o wymiarach 22 na 22 cm.
  3. Pozostałe ciasto zostaw na kratkę.
  4. Żółtka oddziel od białek.
  5. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami.
  6. Białka ubij na sztywną pianę.
  7. Do masy żółtkowej dodaj najpierw ser i budyń w proszku, a następnie ubitą pianę.
  8. Całość delikatnie wymieszaj.
  9. Masę serową wyłóż na ciasto i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C.
  10. W tym czasie z pozostałego ciasta zrób cienkie wałeczki.
  11. Ułóż je na podpieczonym serniku i ponownie wstaw do pieca.
  12. Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
  13. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni C i piecz jeszcze 35 minut.
  14. Upieczone ciasto zostaw w otwartym piekarniku, aby wystygło.
  15. Cukier puder utrzyj z odrobiną wody na gładki lukier i posmaruj nim wystudzony sernik.

Zobacz więcej słodkich przepisów:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/11 miesięcy temu
ja dziś będę testować nowy piekarnik z panasonica, trzymajcie kciuku żeby sernik mi wyrósł