Schab z owocami

Z suszonymi morelami, figami i śliwkami!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Schab z owocami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,20 kg schabu środkowego bez kości
  • 15 dag suszonych fig
  • 15 dag suszonych moreli
  • 15 dag  suszonych śliwek
  • szklanka białego wina
  • gałązki tymianku
  • olej
  • sól
  • pieprz
Świąteczny schab z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na schab z owocami!

  1. Schab opłucz, osusz.
  2. Ponacinaj wzdłuż w 5 miejscach - najlepiej co ok. 2 cm, na głębokość ok. 3 cm.
  3. Oprósz solą i pieprzem.
  4. Owoce umyj w ciepłej wodzie, odcedź, zalej winem, odstaw na 30 min.
  5. Osącz owoce, wypełnij nimi nacięcia.
  6. Mięso obwiąż bawełnianym sznurkiem, tak by trzymało kształt.
  7. Obłóż gałązkami tymianku.
  8. Ułóż w brytfannie, skrop olejem.
  9. Piecz ok. 80 minut w 190°C, polewając winem i wytwarzającym się sosem.

Zobacz inne porady na święta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)