Sakiewki z makiem

Nie tylko na Wigilię!

Weronika Kwaśniak / 11 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Sakiewki z makiem
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru brązowego
  • łyżka cukru wanilinowego
Na nadzienie:
  • 40 dag gotowej masy makowej
  • 5 dag rodzynek
Świąteczna sałatka z makrelą - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić sakiewki z makiem!

  1. Do podanych składników na ciasto dolej 3 łyżki wody i zagnieć elastyczne ciasto.
  2. Wstaw do lodówki na godzinę.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek.
  4. Z ciasta wycinaj koła o średnicy około 12 cm.
  5. Na środek każdego nakładaj masę makową oraz dodatkowo rodzynki wcześniej namoczone w wodzie lub rumie.
  6. Delikatnie sklejaj, formując sakiewki.
  7. Piecz w temperaturze 180 stopni C około 40 minut.

Zobacz więcej słodkich przepisów:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
agata/8 miesięcy temu
Super przepis, Sakiewki wyśmienite :) Ja dodałam gotową masę makową z helio i do niej już nie dodawałam rodzynek bo były, taka podpowiedz :)