POLECAMY

Sakiewki z makiem

Nie tylko na Wigilię!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Sakiewki z makiem
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru brązowego
  • łyżka cukru wanilinowego
Na nadzienie:
  • 40 dag gotowej masy makowej
  • 5 dag rodzynek
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić sakiewki z makiem!

  1. Do podanych składników na ciasto dolej 3 łyżki wody i zagnieć elastyczne ciasto.
  2. Wstaw do lodówki na godzinę.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek.
  4. Z ciasta wycinaj koła o średnicy około 12 cm.
  5. Na środek każdego nakładaj masę makową oraz dodatkowo rodzynki wcześniej namoczone w wodzie lub rumie.
  6. Delikatnie sklejaj, formując sakiewki.
  7. Piecz w temperaturze 180 stopni C około 40 minut.

Zobacz więcej słodkich przepisów:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/5 miesięcy temu
wow jakie fajne sakiewki :) agata ja zawsze kupuję tą masę helio, samej nie chciało by mi się ucierać maku i nie wiem co tam jeszcze z nim robić. Z 5 zł kupiłam dziś puszkę ok 850 gram więc zrobię sakiewki i jeszcze na kluski z makiem mi starczy.
/rok temu
Super przepis, Sakiewki wyśmienite :) Ja dodałam gotową masę makową z helio i do niej już nie dodawałam rodzynek bo były, taka podpowiedz :)