POLECAMY

4 argumenty za tym, aby przygotować rybę z piekarnika na święta!

Ryba pieczona w piekarniku jest doskonałym pomysłem na zdrowy i lekki lunch do pracy lub kolację we dwoje – sprawdź nasze pomysły!

/ 3 tygodnie temu
4 argumenty za tym, aby przygotować rybę z piekarnika na święta! Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Ryba z piekarnika przygotowywana w naczyniu żaroodpornym, paczuszkach z folii aluminiowej lub w rękawie do pieczenia jest soczysta i delikatna. Pieczona z dodatkiem warzyw zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Po zmiksowaniu warzyw lub owoców uzyskamy gęsty sos do ryby. Sprawdź, jak przygotować znakomite filety rybne, które będziesz mogła zaserwować na święta!

Ryba pieczona w piekarniku

Oto składniki na rybę pieczoną w piekarniku:

  • filet z łososia lub pstrąga
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli gruboziarnistej
  • kawałki cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu

Jak zrobić rybę pieczoną w piekarniku?

Filet z łososia  lub pstrąga oczyszczamy z ości i delikatnie przemywamy, wysuszając za pomocą ręcznika papierowego. Następnie doprawiamy solą, pieprzem. Wkładamy do rękawa do pieczenia razem z cytryną, czosnkiem oraz gałązką rozmarynu. Zawinięta rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Dorsz w piekarniku

Oto składniki na dorsza pieczonego w piekarniku:

  • filet lub płat dorsza
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • ocet balsamiczny
  • sos sojowy
  • plastry cytryny

Jak zrobić dorsza pieczonego w piekarniku?

Filet z dorsza dokładnie oczyszczamy i wysuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie doprawiamy szczyptą pieprzu, soli oraz octem balsamicznym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i  polewamy sosem sojowym i układamy plasterki cytryny na wierzch ryby. Pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Ryba w piekarniku w sosie

Oto składniki na rybę w piekarniku w sosie:

  • filet z karpia, dorsza lub halibuta
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • bulion rybny
  • 2 średnie marchewki
  • średnia cebula
  • gałązka rozmarynu
  • 3-4 ząbki czosnku

Jak zrobić rybę w piekarniku w sosie?

Filet z karpia lub halibuta dokładnie oczyszczamy i usuwamy ewentualne ości. Następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem rybnym. Dodajemy strata na tarce marchewkę oraz posiekana cebulę. Dorzucamy gałązkę rozmarynu oraz czosnek. Zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po upieczeniu możemy zblendować warzywa z dodatkową ilością bulionu rybnego, aby uzyskać aromatyczny i gęsty sos do ryby.

Zobacz inne przepisy na obiad

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)